SAINTE MARIE, TOMBOLO MARTINIQUELLA

Hiekkasärkkää pitkin kohti îlet Ste-Marieta. 

Tombolo sanana on italialaista alkuperää ja tarkoittaa hiekkanuolta. Se tarkoittaa maa-, hiekka ja sedimenttikaistaletta, joka yhdistää kaksi tavallisesti veden erottamaa maa-aluetta.

Ilmiö on läsnä vain 4 kuukautta vuodessa useiden tekijöiden yhdistelmän ansiosta. Yli 200 metriä pitkä hiekkakieli muodostuu joulukuun lopusta huhtikuuhun merivirtojen, vuorovesien ja tuulien yhteisvaikutuksena, mikä nostaa sedimenttejä, jotka sitten laskeutuvat muodostamaan tämän hiekkaisen maakaistaleen. 

Se on suojeleva ja vaarallinen lyhytaikainen kaunotar. Suojaavaa, koska sen avulla voit yhdistää rannikon saarekkeeseen jalkasi kastelematta. Tiettyjen harvinaisten lajien, kuten ruusutiiran pesimäaikana, luotoon on todellakin pääsy kielletty. Tombolon poissa ollessa ikään kuin luontoäiti haluaisi suojella lintujaan.

Paikka on vaarallinen, koska alueella uiminen on kielletty muun muassa aaltojen ja virtausten vuoksi. Olosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti, joten jos alue on suljettu, se ei ole turhaa, sinne ei silloin voi mennä. Varoitus on tietysti tehty turreille jotka yrittävät sinne kuitenkin syöksyä, koska ovat ajaneet paikan päälle ja viis veisaavat ranskalaiseen tyyliin varoitus kylteistä.

Tunsimme siis olomme Moosekseksi, kun meri avautui edessämme. Atlantin aallot vyöryivät vaahtopäinä ympärillämme. Riisuimme siis kenkämme ja kävelimme tätä ihmeellistä hiekkasärkkää pitkin saareen.


Näkymä ylhäältä kohti Sainte-Marien kaupunkia.

Saaren huipulta näkymä Atlannin puolelle.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HALU HUPSUTELLA SÄILYY

HEI ME LENNETÄÄN

JOULU