NÄLÄN MAA



 Niin Ranskassa kuin täällä departementissä pyöriessä näitten vuosien aikana reissatessa ei ole voinut välttyä näiden meille oudoista ranskalaisten ruoka-ajoista. Jos et kerkee tai olet jossain tien päällä, niin turha on mennä ruikuttaa murkinaa mihinkään ruokapaikkaan klo 14 jälkeen. Turha on kanssa mennä ennen klo12 norkoilemaan ruokapaikan ovensuuhun. Ja sama laulu illalla. Ravintolat aukeaa klo 19 ja piste. Nälän maa. Niin monet kerrat on jouduttu menemään mäkkärille  syömään, kun suomalaisen sisäinen vellikello sanoo että nyt on nälkä!

No nyt on tällä reissulla täällä saaressa aika monessa mestassa käyty syömässä. Ja homma mennyt asteikolla; "Ette voi olla tosissanne-järjettömän hyvää". Ollaan käyty ihan normipaikoissa, ei siis missään iltapukumestoissa. Ravintoloita rannoilla ja kaupungeissa. Aika soronnnoo pohjalta ollaan menty ja pyritty kuitenkin aina paikallista tarjontaa suosimaan. Valittu siis myös kreolikeittiön tarjontaa. 

Ranskassa auttaa jos viitsii vilkaista oven pieleen. Le Guide du Routard on rinkkamatkaajien opas johon kerätty oivalliset ruokamestat missä hinta ja laatu mukavasti kohtaavat. Se on opas niille joille rakennetut seuramatkat saa puistatuksia aikaan. Opas siis suunnattu niille jotka haluaa nähdä muutakin kuin kulissit. Päästä tutustumaan paikallisiin asukkaisiin ja juttuväleihin heidän kanssa. 

Noh, meidän tapauksessa juttelut on kyllä jäänyt;) Aina kun jotain ongelmaa on syntynyt, niin se vähäinenkin englannin ymmärrys on kadonnut kyypparilta. Tänään yritimme tilata leipää pöytään...ei tullut. Yritimme saada vettä...ei tullut. Yritimme tilata jälkkäriä...ei tullut. Sanoin Annelle nyt lähetään oikeesti vetää täältä, mutta Anne hyväntahtoisena suomalaisena halusi odottaa, että kyllä ne varmaan kohta tuo. No ei tullut. Ei meinattu myöskään saada laskuakaan aikaiseksi, kuulemma hänen täytyy hakea patron eli pomo paikalle. No ei tullut. Noh... kaveri sai sitten ihan itse raavittua syömisistämme laskun aikaiseksi, mutta nopeella päässälaskulla se loppusumma heitti 35€liikaa. Sitä sitten paperille räknättiin uudestaan niin saatiin lopputulos samaksi mitä hinta ruokalistassakin oli. Merde!

Myös toisin päin on käynyt. Nykyään päässälaskutaito on katoavaa kansan perinnettä. Jos maksaa seteleillä niin tuntuu olevan vaikeaa hahmottaa paljonko annetaan takaisin. Anne kävi yhdessä paikassa sapuskat maksamassa ja antoi kyypparille 60€ käteen. Tämä meni laskemaan rahat takaisin kuin oltaisiin annettu satanen. Sillä kertaa kahden hengen ateriat tuli maksamaan juomineen 6€, vaimo oli kerrankin hiljaa.


L suunnattu etenkin niille, joita s





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täällä taas

Ranskalaiset ovet ja lukot

Case-Pilote