JALKAPALLOA JA YHTEISLAULUA



Kylän keskustaan oli rannan viereen rakennettu iso screeni, josta MM jalkapallon loppuottelua Ranska vastaan Argentiina pääsisi seuraamaan. Valtaisa määrä ihmisiä vaeltaa eväät, juomat ja ranskan liput mukana kohti esityspaikkaa. Ja sitten.... pas de connection...ei yhteyttä. Porukat istuu kiehuen auringonpaisteessa tuijottaen tyhjää ruutua. Osa kaivaa kännykät taskuistaan ja yrittävät seurata sitä kautta tuloksella että myös mobiiliverkko kaatui. No lopputuloksessa kaatui myös Ranska. 
Mutta pas de problème...lätkän MM kisat alkaa jo tulevana huhtikuussa😆

Täällä joulu otetaan tosissaan. Sitä aletaan jo juhlimaan marraskuun puolivälissä ja loppuu kolmen kuninkaan juhlaan eli  meidän loppiaiseen. Ihmiset kulkevat tonttuhatut päässä ja joulukoristelua ei voi sanoa pidättyväiseksi. Täällä satsataan kunnon bling-blingiin ja siinä ei säästellä. Toisaalta aatto on täällä vielä ihan normi työpäivä ja Tapaninpäivääkään ei ole. Kaikki satsataan joulupäivään. Myös lahjat jaetaan vasta jouluaamuna. Sitten hieman juttua paikallisesta joululaulu meiningistä. Tiedettiin että jossain päin tätä meidän kaupunkia on tapahtuma, missä on yhteislaulua. No eipä ollut ilmoitetussa paikassa mutta kyselemällähän se sitten valkeni. Luultiin sen olevan kirkossa mutta pienen meidän käännös virheestä se olikin kirkon vieressä. No hautausmaan takaa löytyikin oikein festarit! Luultiin näitten veisaavan jotain luterilaiseen tapaan kirkon penkissä, mutta oli todellakin päin vastainen meininki! Kaikilla oli lauluvihot käsissä tai sitten kännykästä katsottiin sanat. Heh, biisien sovitukset olikin sitten vauhdikkaamasta päästä.  Perinteiset ranskalaiset joululaulut oli sovitettu Karibian way. Lauluissa soi rytmit jotka oli yhdistelmää afrikkalaisia ja ranskalaisia rytmejä. Teksteihin ympätty varsinkin kertosäkeisiin kreolin kieltä jotka kertovat jokapäiväisestä elämästä. Bändi jaksoi soittaa neljä tuntia putkeen eikä laulajalle tullut edes hiki! 

Yleisössä kaikki sukupolvet vauvasta vaariin ja keskiyöhön saakka tiukkaa settiä. Chanté Nwel on tradition nimi, ja tälläisiä joululaulujuhlia järjestetään marraskuusta saakka viikonloppuisin, usein perhepiirissä mutta myös isompia tapahtumia joista osa maksullisia. Bändi jota päästiin ihmettelemään on yksi saaren kuuluisimmista, nimeltään Bakwa Nwel .



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Täällä taas

Ranskalaiset ovet ja lukot

Case-Pilote